Mamaia, stațiunea care atrage de 114 ani turiștii
- Branislav Stokic
- 28 feb. 2023
- 2 min de citit

Stațiunea Mamaia a devenit o importantă destinație turistică încă de la deschiderea sa, în iunie 1906. Fosta plajă cu dune înalte pe care toată lumea o ocolea, a devenit o stațiune renumită în România și peste hotare. Pe 1 iunie se împlinesc 114 ani de la înființarea stațiunii Mamaia. Ea s-a modernizat an de an și a ajuns să fie o destinație tradițională și foarte atractivă în sezonul estival, pentru turiști.
Mamaia, de la dune la stațiune
Mamaia era o zonă pustie la începutul secolului XX, cu dune care atingeau uneori înălțimi de 5-7 metri. La capătul ei, se afla satul cu același nume, în care exista și o moară de apă. Satul era o așezare de pescari, iar moara a funcționat până în secolul XX.
Mamaia, o stațiune renumită pe plan internațional
În anul 1980, petrecerea unei vacanțe pe litoralul românesc în lunile de vară devenise o tradiție. Specialiștii spun că aproximativ 35.000 de oameni veneau și plecau zilnic din gara Constanța. Turiștii aveau la dispoziție 39 de trenuri. În plus, trei trenuri internaționale legau direct litoralul românesc cu Viena, Varșovia, Praga, Budapesta și Berlin. Turiștii ajungeau pe litoralul românesc, inclusiv pe calea aerului. 15 curse aeriene legau litoralul cu aeroporturile țării, iar 11 companii aeriene din diferite țări aduceau pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu turiștii străini.
Litoralul românesc și stațiunile lui cu grădini colorate
Dacă la începutul anilor 1900 litoralul era format doar din dune de nisip, în 1978 el a devenit o imensă grădină cu flori și verdeață, scria Constantin Cioroiu în cartea sa, ”Litoralul românesc, ghid sentimental”.

El preciza că atunci au fost sădite în parcurile și pe spațiile verzi dintre Năvodari și Mangalia 6.000.000 de flori. Și aceasta, după ce, în 1975 grădinarii au plantat aproximativ 37.000 de conifere, 123.000 de arbuști din diferite specii și 10.000 de trandafiri. ”Uriașele sere de la Constanța, Eforie și Mangalia Nord au creat la țărmul mării, cândva uscat și mărăcinos, un paradis al culorilor și parfumurilor”, ne povestea Constantin Cioroiu în cartea lui.

Sursă: https://discoverdobrogea.ro
Comments